Licht op Verlies blog

Hoe laat ik de schaduw achter me?

2012 02 15

door Marjolijn Meijer

Annelien

Als er licht is, is er schaduw. Dat heb ik altijd wel geweten, maar me nooit werkelijk gerealiseerd. Door het verlies van mijn partner Maurice ben ik me bewust geworden van het leven dat we samen hebben geleefd. In al zijn kleurenrijkdom. Tijdens de periode dat hij ziek was en zich steeds moeilijker bewoog, realiseerden wij ons pas echt het geluk dat wij samen hadden.

Die laatste maanden waren intens en door de pijn heen, doordrongen van onze liefde voor elkaar. Direct na zijn overlijden gunde ik hem de rust in de pijn. De aandacht en warmte van diegene om ons heen waren een zegen. Na twee maanden stortte ik in. Het gemis en het verlangen vervormden mijn leven. Ik bewoog mij in een doorgaande schaduw.

Als je het licht op je verlies zet, laat je de schaduw achter je

Annelien

'Na een half jaar zonder licht in mijn ziel, liep ik tegen de lamp.
Echt letterlijk. Ik knalde met mijn hoofd tegen de lamp. Ik zag het licht werkelijk niet meer. Ik had op dat moment én pijn én kon ook de wonderlijke symboliek er van inzien. Wat had ik te doen? Wat betekende dit?
Ik besloot om het licht in mijn verdriet te brengen. Al speurend op internet vond ik Licht op Verlies. De toevalligheid van mijn wens en de woorden - Licht op Verlies, kwamen bij elkaar.

De schaduw van mijn verdriet, het verlies van Maurice, heb ik in het licht gezet. De pijn is in de loop van de tijd veranderd in dankbaarheid voor het leven dat Maurice en ik samen hebben geleefd. Ik ervaar dat ik de schaduw van de pijn achter me heb gelaten. Mijn verdriet is er, dat mag er zijn en ligt in mijn leven als een schaduw achter me. Ik merk dat ik weer kan genieten van vooral kleine dingen. Door de schaduw die ik ervaren heb, herken ik ook waar kleur is. Daar geniet ik van.

In één van de modules van Licht op Verlies is er een keerpunt dat mij bijzonder trof. Deze module ging over afstemmen. Door je af te stemmen, geef je aandacht. Aandacht is als het licht. In het korte gedichtje herkende ik, wat ik in mezelf voelde.

Aandachtig afstemmen

is

het licht zetten

op je verlies

op jezelf, 

op anderen en 

op je omgeving,

waardoor het 

LICHTER wordt,

niet meer zo donker,

niet meer zo zwaar,

waardoor 
alleen zijn

ook als 

SAMEN 

voelt.

Hoe ziet jouw schaduw van verdriet er uit?

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: