Licht op Verlies blog

Klopt mijn intuïtie?

2011 01 18

door Marjolijn Meijer

Vraag jezelf af, hoe het met je is.

Regelmatig stel ik mezelf de vraag: Hoe is het nu met me? klopt het, of klopt het niet? Andere vragen die hierop lijken zijn: Voelt het goed? Past het, waar ik mee bezig ben? Laat ik mezelf zien zoals ik ben? Ik heb gemerkt dat ik mijn energie verlies, als ik met dingen bezig ben die op dat moment niet kloppen. Het loopt dan gewoon niet. Ik raak geïrriteerd. Ik voel me onhandig. Als ik geen gehoor geef aan die innerlijke check, dan kan er bij mij op zo’n dag van alles mis gaan.

Oordeel je, of ben je mild?

De vraag; klopt het? Komt voort uit een iets uitgebreidere vraag: Liggen: wat ik denk, wat ik voel en wat ik doe, op één lijn? Laat ik aan anderen merken, wat ik van binnen denk en voel? Handel ik ernaar? Door eerlijk te zijn naar mezelf, weet ik het antwoord. Een oordeel over mijn eigen gedrag is snel geveld. Gelukkig ben ik milder geworden. Het is nu ook prima, als het een keer niet klopt. Alleen al deze vaststelling geeft me lucht en energie, zodat het daarna weer ‘klopt’.

Ontspannen en alert door hartcoherentie

Een hart klopt. Letterlijk is er een hartslag te meten. Bij het Heartmath Institute in California zijn onderzoeken gedaan naar hartcoherentie. Zij hebben een meetinstrument ontwikkeld, waardoor je kunt zien wanneer je hart coherent is. Dat betekent dat, je op dat moment, je zowel ontspannen als energiek en alert voelt. (www.heartmathbenelux.com) Dat is leven; onbezorgd zijn, rust in je hoofd, je gevoelsmatig ontspannen en doen wat goed voelt.

Het tegenovergestelde: stress en overleven

Overleven is het tegenovergestelde. Je bent gejaagd, onrustig, je gaat alsmaar door. Je voelt je miskend of buitengesloten. Je maakt je zorgen over hoe het verder moet. Overleven is een situatie van stress, je bent op een plek waar je op dat moment niet wilt zijn. Het liefst schuif je de tijd vooruit, naar een periode waarin het vast weer beter gaat, of terug, naar mooie herinneringen.
Als iets klopt, hoeft het niet altijd leuk te zijn. Het is wat het is, zonder dat je er in je gedachten, aangedreven door je gevoel, een probleem van maakt. Het is een situatie. Hoe je er op dat moment op reageert, daarmee maak je het kloppend.

Intuïtie & neuronen in de hartcellen

Klopt het, is voelen met je hart. Door wetenschappelijk onderzoek is er ontdekt dat, naast miljarden neuronen in de hersenen, ook 60 % van de hartcellen uit neuronen bestaat. Het hart heeft een open verbinding met de hersenen. Het produceert zijn eigen neurotransmitters en het hart heeft zijn eigen geheugen. Is het daarom dat we kunnen spreken van intuïtie? Vragen wij ons van daaruit af : Klopt het?

Hoe is dat bij jou?

Hoe check jij, of het klopt?

de foto's zijn van Paulien van Tienhoven - www.10hoven.nl

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: