Licht op Verlies blog

Rouwen is ontmoeten, niet meer moeten

2012 05 02

door Marjolijn Meijer

Ontmoeten is ...
open staan voor je omgeving

ontmoeten is ...
jezelf tegen komen
in de spiegel
die de ander je voor houdt

ontmoeten is ...
niet meer zoveel moeten

Ont-moeten is niet meer zoveel moeten

In de periode na je verlies heb je het gevoel dat je zo veel moet. Herken je dat? Je overziet het niet meer. Je voelt je alleen. Je verlangt naar het gevoel van samen. In het begin ervaar je steun van de mensen om je heen. Dat wordt op den duur vaak toch minder.

Als je vertelt dat je het allemaal niet meer zo redt, raden anderen je ook nog van alles aan. Je weet dat dat misschien ook wel zou moeten. Alleen, het lukt je gewoon even niet meer! Moeten is een sleutelwoord voor bijna iedereen in de periode na je verlies.

Een enkeling laat het moeten los en richt zich op de werkelijke dingen waar het echt om gaat. Zij staan stil en ont-moeten. Zij houden op met moeten. Zij kunnen daardoor anderen ontmoeten, omdat zij zijn wakker geschud door het ingrijpende verlies dat zij hebben meegemaakt.

Het alsmaar doorgaan met moeten, heeft geen zin. Het gaat om jezelf zijn en ruimte geven aan jezelf en aan anderen. Het gaat om het gevoel van verbondenheid met anderen. Het gaat om SAMEN. Om jezelf de ruimte te geven om iets te mogen en niet te moeten.

Door de schok van je verlies komt dit ont-moeten ook veel dichterbij. Wat is nu nog werkelijk belangrijk? Je relativeert meer, of je realiseert je juist eerder dat je jezelf weer voorbij loopt.  Dat je die gedrevenheid van het alsmaar moeten, niet meer wil en kan volhouden.

Het is aan jou om de keuze te maken,
wat je hiermee 'moet' ...

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: