Licht op Verlies blog

Niets moeten, gewoon doen.

2011 02 09

door Marjolijn Meijer

De dwingende stem in jezelf

Gedachten in je hoofd drijven je aan om te doen, waarvan je denkt dat je het moet doen. Het gaat vanzelf, die stroom van gedachten. Als je uit bed stapt, begint het al. De onrust in je hoofd spoort je aan om de dingen te doen die volgens je lijst, wel of niet opgeschreven, moeten gebeuren. Het is een vaak dwingende stem, waar je geleerd hebt om naar te luisteren.

Als ik eerst ...dan...

De meeste mensen gaan ervan uit dat je die gedachten bent. Dat je gedachten je laten zijn en worden wie je wilt zijn en daardoor je identiteit weergeven. Dat je er naar moet luisteren, omdat het anders verkeerd gaat. Dat je anders tot niets meer komt, dat alles blijft zoals het is en ... dat is niet wat je wilt. Alles moet anders; als ik eerst ... dan .... Het verlangen naar later, brengt je voor je gevoel in beweging.

Gevoelens draaien gedachten op hol

Gevoelens in jezelf, veroorzaken ook gedachtestromen. Je ‘denkt’ een afkeurende reactie te zien bij een collega van je, je voelt je er beroerd bij. Je gedachten krijgen direct weer een nieuwe impuls om op hol te slaan. Om de riedel in jezelf, waarin je niet deugt, waar het wellicht beter kan, weer af te draaien. Wonderlijk toch, de collega heeft niets gezegd.

Werkelijke controle is een illusie

Gedachten willen je beheersen vanuit het gevoel, dat je dan alles in ieder geval onder controle hebt, terwijl dat eigenlijk een gedachte is. Ook al weten we allemaal dat werkelijke controle een illusie is. Het voelt onveilig om ‘zomaar’ met het leven mee te bewegen. Daarom wordt vaak het heilige moeten, ons innerlijke stuur en controlemiddel.

90 % herhalen gedachten zich

De meesten hebben een verlangen om hierin te willen veranderen. Ze ervaren steeds vaker het dwingende karakter van het alsmaar moeten. 90 % procent van onze gedachten zijn herhalende gedachten. Ze zijn een ‘subtiele’ dreun in je hoofd. Als het lukt om die 90 % terug te brengen naar 50 %, wat een rust heb je daar dan mee gewonnen!

Moeten gaat over de toekomst

Die dwingende gedachten met 40 % laten afnemen, hoe doe je dat? Dat kan door aandacht te hebben. Aandacht voor wat je op dat moment doet, voor waar je mee bezig bent. Hoe vaak ben je in gedachten al met volgende acties bezig, zie je het doel daarvan al voor ogen. Je moet weer van alles. Moeten gaat over de toekomst, over wat er allemaal nog moet gebeuren. Het zorgt voor stress.

Niets moeten, gewoon doen

Als je geniet, dan ben je er met de aandacht bij, stel je maar eens spelende kinderen voor. Zij hebben geen to do lijstjes. Zij hebben nog geen stroom van dwingende gedachten, zij zijn op dat moment en ervaren wat er komt. Ze moeten niets, maar doen. Heerlijk. Wat ik merk, is dat als ik mijn tot do lijst wel maak en het vervolgens loslaat, ik mezelf ruimte geef om het te doen wanneer het ‘als vanzelf’ komt. Ik moet minder en heb meer plezier als ik het doe.

Hoe doe jij dat?

Hoe ga jij om met moeten?

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: