Licht op Verlies blog

Door te overleven, ervaar je de volle breedte van je gevoelens

2012 06 06

door Marjolijn Meijer

 

De eerstvolgende keer dat je merkt dat je vastloopt in negatieve emoties en je negatieve gedachten krijgt, dan

sta je stil
letterlijk stil
je beweegt even niet meer

realiseer je dan het volgende:

gevoelens en emoties komen en gaan ...
Ik ben mijn emoties niet, ik heb emoties


Daarna ga je (anders) verder ...

Wat raakt jou?

Als je door iets geraakt wordt, dan roept dat gevoelens en, in heftigere mate, emoties op. Het woord emotie komt van het Latijnse woord 'emovare' dat 'in beweging zetten' betekent. Emoties zijn krachtige drijfveren in je denken en doen. Naast een onplezierige, kan een emotie ook een plezierige betekenis hebben. Verdriet, angst en boosheid kun je als negatieve emoties ervaren, terwijl je liefde, blijdschap en vrede vooral positief ervaart. Van de plezierige emoties geniet je.

Als iets jou van binnen raakt, dan kom je in beweging. In een tijd van overleven ben je zelfs voortdurend in beweging. Zowel in je denken als in je doen. Je maakt je zorgen, je bent boos op wat diegene je aangedaan heeft. Je hebt intens verdriet, omdat je iemand verloren hebt die jou zo lief was. Emoties vanuit angst, verdriet of boosheid zetten je aan om alsmaar hetzelfde te denken of te doen, tot je er radeloos van wordt:

‘Wat staat mij in de toekomst nog allemaal te wachten?
Hoe gaat het verder met mij, zal het altijd zo blijven? 
Ik weet het niet meer, ik zie er geen gat meer in.
Ik voel me zo vreselijk alleen (in mijn verdriet).
Ik moet het ook allemaal zelf oplossen.
Ik heb er genoeg van, ik wil dit niet meer!'


Door die piekergedachten krijg je een lusteloos gevoel. Je beweegt met je lijf ook niet meer zo graag. Je voelt je vermoeid en futloos. Veel dingen lijken zinloos. Je stokt in je beweging. Van binnen en van buiten. Je hebt nergens meer zin in.

Als je er naar kijkt en luistert, dan merk je dat gevoelens en emoties komen en dat ze ook weer gaan. Door dit overleven, ervaar je de volle breedte van je gevoelens en emoties. Je bent soms zelfs bang om jezelf erin te verliezen. Waardoor je ze liever op slot zet.

Je bent niet je emoties, je hebt ze.
Er is in jou een plek die ernaar kan kijken en luisteren, zonder er door meegesleept te worden. Met een blik en een oor vanuit mildheid en mededogen naar jezelf.
Ken jij die plek in jezelf?

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: