Licht op Verlies blog

Waarom kijk je naar Boer zoekt vrouw?

2012 10 12

door Marjolijn Meijer

Ik voel me ongelofelijk afgewezen ...

Else (42)*

In die tijd holde ik iedereen voorbij door alles wat ik te doen had. Mijn werk, mijn zieke moeder, mijn sociale contacten, de kinderen. Ik verwachtte van Luuk dat hij ook zijn aandeel in het huishouden zou doen. Jammer, hij vond dat hij dat ‘niet zo goed kon’ als ik. Daar heb ik het toen maar bij gelaten.

Dat brak mij uiteindelijk op. Hij deed naast zijn werk allerlei leuke dingen, kwam thuis, verwachtte dat het er netjes uitzag, dat hij zijn eten kreeg en daarna ging hij naar de tennisclub en sprak hij af met vrienden.

We groeiden uit elkaar. Terwijl we dat nog niet zo merkten. Ik dacht dat het bij iedereen zo verliep in een bepaalde periode van je leven. We hadden geen gesprekken meer, we mompelden wat tegen elkaar en dachten dat de ander het dan wel begreep.

Steeds vaker was hij weg. Een hug of even een lief gebaar, dat was er niet meer bij. Ik werd chagrijnig tegen hem. Ik klaagde dat hij best eens vaker thuis kon zijn. Ik ergerde me steeds meer en liet dat blijken. Ik dacht dat Luuk het daardoor wel begreep dat het mij te veel werd.

Die middag kwam hij thuis. Zijn gezicht stond anders. Hij keek om zich heen. Het leek alsof hij een soort balans opmaakte, dacht ik achteraf. Als accountant was hij dat gewend. Nee, ‘het is klaar!’ zei hij.’Ik wil van je scheiden. Het wordt nooit meer iets,’ zei hij. Ik zakte in elkaar, werd eerst boos en daarna begon ik te huilen. Ik begreep er niets van!

Ik voel me ongelofelijk afgewezen. Dat voel ik me nog steeds. Praktisch heb ik de boel inmiddels redelijk voor elkaar. Dat had ik altijd al in mijn eentje gedaan. Luuk heeft een vriendin, eigenlijk al een jaar. Wat ik me regelmatig afvraag: Had ik dit kunnen voorkomen? Had het tussen ons anders kunnen lopen?

* het verhaal is echt en Else is niet te herkennen omwille van haar privacy.

Afgewezen worden is verliezen

Afgewezen worden is voor veel mensen één van de ergste dingen die je kan overkomen. Iedereen kent het. Het doet pijn. Dat is waarom je het zo goed herkent als een ander dat overkomt. Een TV-programma als Boer zoekt Vrouw, speelt o.a. ook in op die heftige emotie, zoals trouwens veel programma’s.

In ons Licht op Verlies-programma gaat de 3e module over afwijzing. Een scheiding, het verlies van een relatie, maar ook het verlies van je identiteit, het verlies van gezondheid. Daaronder ligt, steeds op een andere manier, afwijzing als diepe pijn. Je leert in deze 3e module hoe je jezelf uit die pijn van het verlies haalt. Hoe je jezelf weer kunt waarderen en daardoor weer (opnieuw) kunt genieten.

Het LICHT er op ...

Hoe voorkom je afwijzing?

Herken het bij jezelf als je in de negatieve spiraal draait naar uiteindelijk afgewezen worden, door jezelf of door een ander, of door het leven zelf. Dan kun je het eerder bijbuigen en wie weet zelfs voorkomen.

  1. Merk het als je blijft doorhollen, dat je niet of nauwelijks meer stilstaat bij dat wat je belangrijk vindt. Dat je geen tijd maakt voor diegenen die je dierbaar zijn.
  2. Herken het als je aan het klagen bent. In jezelf of naar anderen.
  3. Merk het als je je regelmatig ergert en het toch laat gebeuren.

Als je dit bewust bent, dan heb je de negatieve spiraal van afwijzing eigenlijk al gekeerd. Deze herkenning is de eerste stap. Het begin om afwijzing te keren en te voorkomen.

In de volgende LOV-mail lees je meer over het tegenovergestelde van afwijzing, namelijk over contact hebben. Je niet alleen te voelen. Het gevoel te hebben dat je er helemaal bijhoort en dat anderen jou waarderen.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: