Licht op Verlies blog

Heb jij last van schuldgevoelens?

2012 11 09

door Marjolijn Meijer


Heb jij last van schuldgevoelens?

Licht op Verlies- mail nr. 30 
op 9 november 2012
Deze mail ontvang je tweewekelijks.


Beste ,

Heb jij last van schuldgevoelens of ken jij iemand die dat heeft? Schuldgevoel kan je leven erg bepalen. Als je er veel last van hebt, dan stapelen die schuldgevoelens zich ook nog op. Een depressief gevoel kan dan het gevolg zijn.
Hoe voorkom je dat?


In deze mail krijg je een aantal stappen die jou of een ander kunnen helpen om daar losser van te komen. Ook lees je het verhaal van Liesbeth. Over wat schuldgevoel met haar deed.

Hartelijke groet,

handtekening


'Ik voel me overal schuldig over!'

Liesbeth (38)*

Ik ben zo'n type die, als er iets vervelends gebeurt in mijn omgeving, ik me daar direct schuldig over voel. Ik verwijt mezelf dat ik het had kunnen voorkomen. Ik kan niet tegen conflicten. Ik ben meer van de harmonie. In een gezin met pubers lukt dat gewoon niet. Er zijn altijd van die momenten waarop ik me dan weer radeloos voel.

Bepaalde dingen in mijn leven kan ik niet meer goed maken. Ik heb het daar best moeilijk mee. Mijn moeder is in mei overleden na een lang ziekbed. In de laatste week van haar leven ben ik er voor mijn gevoel onvoldoende voor haar geweest. Ik heb het niet voorzien dat het haar laatste week zou zijn.

Ik was te veel bezig met andere dingen. Mijn dochter deed net examen en ik moest er ook voor haar zijn. Echt afscheid heb ik dus niet van mijn moeder genomen. Ik kan dat niet meer goed maken. Ook al  weet ik dat ik in het laatste jaar van haar leven alles voor haar heb gedaan wat ik kon. Ik voelde me over die laatste week schuldig.

Nu weet ik inmiddels dat het een reactie is die niet klopt. Maar ik zat er behoorlijk mee. Ik heb ingezien dat al die zelfverwijten mij niet tot een leuker mens maken. Integendeel. Mijn kinderen zeggen dan; 'Mam, als je geweten had dat het oma's laatste week was, dan had je het toch anders gedaan!'

Ik heb gemerkt dat mijn schuldgevoel ook een onderdeel is van het doorleven van het verlies van mijn moeder. Nu ik mijzelf serieus neem in wat ik voel, erover praat met anderen, lucht mij dat op. Ook ontdekte ik dat mijn onzekerheid een rol speelt in het hebben van al die schuldgevoelens. 

* Liesbeth is niet te herkennen om privacy redenen.


Schuldgevoel kun je ook weg redeneren


Als je een schuldgevoel over iets hebt, dan kan dat je behoorlijk blokkeren. Schuldgevoelens kunnen depressieve gevoelens oproepen. Je beweegt je anders, je voelt je somber, je energie ben je kwijt. Je hebt nergens meer zin in. 

Ook als jij je van je schuldgevoelens niet bewust bent, kunnen ze jouw leven toch zwaar maken. Je hebt je schuldgevoel dan waarschijnlijk weg gestopt of weg geredeneerd, onder het mom van 'dat doet toch vrijwel iedereen?'

Onbewust spelen die schuldgevoelens dan toch op. Dat voel je op den duur fysiek of emotioneel. Als je iets onderdrukt, komt het er vroeg of laat toch uit. Door te erkennen dat je iets gedaan hebt, dat niet door de beugel kon, krijg je lucht. Ook al kun je niet alles ongedaan maken.

HET LICHT OP ...  SCHULDGEVOEL

Hoe ga je om met schuldgevoel?

1. Neem jezelf serieus.

  • Praat over je schuldgevoelens met iemand die werkelijk kan luisteren, of schrijf er iets over op.
  • Wees eerlijk naar jezelf en ontdek of je jouw schuldgevoel hebt weg geredeneerd.

2. Vraag jezelf het volgende af: Zitten er bij jou ook andere emoties onder? Zoals bijvoorbeeld

  • Onzekerheid: 'Wat ik wil, krijg ik nooit voor elkaar ... !'
  • Jaloezie: 'Bij anderen gaat het altijd beter dan bij mij ...'
  • Onmacht: 'Zoals ik nu leef, zo wil ik echt niet verder ...'
  • Of andere emoties?

3. Waarschijnlijk merk je dat, als je jouw schuldgevoel in het licht zet, erover praat of schrijft, je er een ander beeld en gevoel bij krijgt.

4. Houd je van rituelen? Zoek een voorwerp dat jouw schuldgevoel symboliseert en begraaf het. 

Kortom:

Zorg dat schuldgevoelens jouw leven niet langer bepalen. Want als je te veel schuldgevoelens hebt, dan stapelen die zich op. Een depressief gevoel kan dan het gevolg zijn.

@ 2012 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies 
Spreekt dit artikel je aan? Gebruik het gerust voor je eigen mailing, tijdschrift of op je website. Zorg dan voor een werkende link en vermeld daarbij: Door Marjolijn Meijer van Licht op Verlies. Wil jij ook de impact van jouw verlies ontdekken? Ga dan naar www.lichtopverlies.nl.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: