Licht op Verlies blog

Gedachtenkronkels keren

2013 01 25

door Marjolijn Meijer

Trouw zijn aan jezelf, dat wil je wel, maar soms lukt het je gewoon niet. Je weet dan niet eens meer wat dat is.

Leo beschrijft zijn zoektocht van het afgelopen jaar. Hij ontdekte o.a. dat het gedachten zijn die je naar beneden halen en die zorgen voor bepaalde gevoelens en emoties. Hij sloot afgelopen week het persoonlijk begeleidingstraject af en schrijft daarover in deze mail.

Wie weet herken je iets.
Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door, naar iemand waarvan jij inschat dat de inhoud en het aanbod hem of haar kan helpen.

Nog een keertje

LICHT OP ...  TROUW ZIJN AAN JEZELF 

De meeste mensen willen dat het allemaal hetzelfde blijft. Dat is vertrouwd, dan weet je waar je aan toe bent. Veranderingen voelen onveilig, zijn onduidelijk en eigenlijk niet te vertrouwen.

Leo vertelde in het eerste gesprek hoe hij een tijd lang dacht: 'Als het maar hetzelfde blijft, dan is het goed'. Zijn kinderen veranderden, de relatie met zijn partner veranderde en hij bleef waar hij stond. Hij hoorde er voor zijn gevoel niet meer bij. 'Ze kunnen het zonder mij beter'.

Zijn depressieve gevoelens werden steeds sterker. Zijn gezin begreep hem niet en ze vonden hem lastig worden. Dat maakte het voor Leo alleen nog maar erger. Hij zakte weg en voelde zich buitengesloten van zijn familie en van zijn eigen leven.

Het vreemde is, ook al gaat het niet zo goed met je, je wilt het vaak toch bij het oude laten. Zoals het is, al is dat niet best, is nog beter dan nieuwe stappen te zetten. Leo zag dat het niet langer ging, het duurde een half jaar voordat hij hulp gin zoeken.

Leo koos voor een persoonlijk coachingstraject. Hij was zichzelf helemaal kwijt. Zijn werk hield hij niet meer vol, hij kreeg voor zijn gevoel vage klachten. Hij liep vast. Hij vertrouwde zichzelf niet meer, zijn lijf, zijn emoties en de toekomst beangstigden hem.

Hij ontdekte in het persoonlijke traject dat zijn gedachten hem behoorlijk naar beneden trokken. Terwijl hij dacht dat hij door zijn emoties werd weggesleurd. We onderzochten hoe dat gebeurde. Waar die gedachten en emoties vandaan kwamen. Dat werd een zoektocht naar zijn jeugd.

Zijn vader overleed toen hij zestien was. Hij ging toen 'gewoon' zijn eigen gang ging en daar voelde hij zich enorm schuldig over. Er zat zoveel schuldgevoel bij hem, dat hij zichzelf voortdurend naar beneden haalde. Hij was bikkelhard naar zichzelf.

Hij ontdekte ...

Bepaalde gedachten zorgen voor bepaalde gevoelens en daaruit komt bepaald gedrag voort. Deze samen brengen je in een negatieve spiraal van overleven, zonder dat hij zich dat bewust was.

Herken je dit?

  • Heb jij bepaalde gedachten, die voor een vervelend gevoel zorgen?
  • Draai jij jezelf in die gedachten, gevoelens en emoties vast?
  • Welk gedrag merk je bij jezelf?

Leo's ervaring met het persoonlijke coachingstraject

Leo (52)

Terugblikkend op een turbulent en waardevol jaar, schrijf ik over wat ik heb ervaren. Vanuit een behoorlijk depressief gevoel en een burnout, die veroorzaakt was door een opstapeling van gebeurtenissen en verliezen in het verleden, ben ik met een persoonlijk coachingstraject bij Marjolijn gestart. 

Dit coachingstraject heeft mijn ogen geopend. Na tien gesprekken ben ik daar waar ik wil zijn. Het gaat nu echt goed met mij, zowel op mijn werk als ook thuis. Ik ben in balans. Ik werk weer 100 % en heb meer plezier in mijn werk dan ooit. Ik was er een half jaar helemaal uit. 

De periodes van enkele weken tussen de gesprekken waren plezierig. Zo kon ik met de dingen waar ik een nieuw inzicht over had gekregen aan de gang. Ik ontdekte onder anderen allerlei gedachtenkronkels die mij beheersten.

Marjolijn weet op een bepaalde manier iets zo te belichten, dat het helder voor mij wordt. Door de oefeningen en opdrachten die ik kreeg, leerde ik anders te denken, daardoor voelde ik mij anders en daardoor kreeg ik weer ander gedrag. Ik werd als het ware wakker geschud. Ik zag de logica in en dat is voor mij altijd een belangrijke insteek.

De sleutel in het afgelopen proces is wat ik ook meeneem naar de toekomst:
Trouw te zijn aan mijzelf!

Marjolijn is op een plezierige manier lekker recht door zee. Dat heb ik nodig. Duidelijk, niet ingewikkeld. Zij durft de zaken te benoemen. Het klikte de eerste keer tijdens de kennismaking, dat was de reden om aan het traject te beginnen. Ik nam haar direct in vertrouwen, wat op zich voor mij best bijzonder is.

Mijn burnout en depressieve gevoelens hadden ook zijn weerslag op mijn relatie. Mijn partner is een aantal keren meegegaan. Dat was bijzonder. We praten nu anders met elkaar en de relatie is echt stukken verbeterd. Het was prettig om waar wij met elkaar tegen aan liepen met Marjolijn te delen. Zij wierp er weer een ander licht op.

Terugkijkend ben ik erg tevreden over dit traject. Het is bijna niet voor te stellen hoe ik mij eerst voelde en hoe het nu met mij gaat!
Ik ga anders de toekomst in, met meer ruimte voor de ander, maar zeker ook meer ruimte voor mijzelf.

* Leo is niet te herkennen om privacy-redenen.


Maak van je dieptepunt een keerpunt!

Op dit moment zijn er twee plekken vrij gekomen, omdat er in de afgelopen week twee trajecten zijn afgesloten. Misschien is dit persoonlijke traject iets voor jou? Als je dit overweegt, kan het prettig zijn om eerst een Licht op Verlies-gesprek te hebben. Daarin maken we kennis met elkaar.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: