Licht op Verlies blog

Luister je naar jezelf?

2013 03 08

door Marjolijn Meijer

Waarschijnlijk ga je er best vaak vanuit dat een ander het beter weet. Waarom eigenlijk? Je weet het vaak prima zelf. Is dat dan je onzekerheid?

Later kom je er achter, dat je beter had kunnen doen, wat je zelf al wist of dacht. 'Stom!' zeg je dan, 'ik had beter naar mijzelf moeten luisteren!'

Hier gaat het in deze mail over.
Ik wens je toe dat je nog beter naar jezelf luistert.

Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door, naar iemand waarvan jij inschat dat de inhoud en het aanbod hem of haar kan helpen.


(Over)leven is zoeken naar antwoorden

(Over)leven is zoeken naar antwoorden, zodat je anders verder gaat. Je komt allemaal je problemen en vragen tegen in je leven. Dat is leven. Soms lijkt het alsof anderen geen problemen hebben. Dat lijkt maar zo. Iedereen (over)leeft ermee. Je bent echt niet de enige.

Wat levert luisteren naar jezelf jou op? Een groeiend zelfvertrouwen. Het gevoel dat je kunt afgaan op je eigen wijsheid, die dichterbij en betrouwbaarder is dan je denkt.

LICHT OP ...  
Luisteren naar jezelf

 • Zoek jij een oplossing voor een probleem dat je ervaart?
 • Heb je een vraag waarmee je rondloopt?

Als je naar jezelf luistert, helpen de volgende acties je verder. Dat duurt enkele minuten of zolang als je daarvoor nodig hebt.

Zet het licht erop
met de volgende stappen:

 1. Schrijf op wat er is gebeurd, gewoon in een paar woorden, dat hoeft dus niet uitgebreid te zijn. Steekwoorden zijn prima. Wat is het probleem (of je vraag)?
   
 2. Wat voelde je toen het probleem, die situatie, zich voordeed?
   
 3. Wat deed jou het meeste pijn? Waar heb je het meeste last van?
   
 4. Wat zou jou nu het beste helpen?
   
 5. Vertel hierover aan iemand die je vertrouwt. Vraag niet om een advies, maar gewoon om een luisterend oor. Geef dat gerust aan.
   
 6. Kijk dan wat er gebeurt. Vaak ga je door het inzicht dat je hebt gekregen weer anders verder.

KORTOM

Luisteren naar jezelf is aandacht hebben voor jezelf. Je neemt jezelf serieus. Een kwestie waar je tegen aanloopt, bekijk je. Je geeft je eigen wijsheid de ruimte. Dat geeft je meer zelfvertrouwen.
 

Als je er toch niet zelf uitkomt, dan kun je altijd nog hulp vragen aan anderen.

@ 2013 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies 


Ik luister nu naar mezelf en dat is al moeilijk genoeg

Lucas (24)

Hieronder staat een gemailde reactie van Lucas die baat heeft (gehad) bij de stappen in het Licht op Verlies-programma. Dit vulde de steun die hij van anderen kreeg op een passende wijze aan. Met toestemming van hem kunnen jullie zijn ervaringen lezen.

De modules van Licht op verlies hebben mij het afgelopen jaar erg goed geholpen. Ook de Licht op verlies-check gaf me zicht op hoe het met mij gaat.
Mijn vader is over twee dagen net een jaar overleden. Ik ben bij Licht op Verlies gekomen dankzij mijn moeder die er veel aan heeft en er al eerder mee was gestart.

Mijn moeder is bijna aan het einde van de laatste module en ze denkt daar veel over na, ik wil natuurlijk met haar mee kunnen denken en praten. Ik heb vorig jaar een half jaar bij de maatschappelijk-werker gezeten waar ik veel steun vond. Helaas had ik bij veel aspecten van mijn verlies steun gekregen behalve bij de daadwerkelijke rouw.

Licht op Verlies liet mij voorbeelden zien van andere mensen in de rouw en een visie op hoe je ermee om kunt gaan. Hierdoor heb ik nu periodes, ook in mijn studie, dat ik weer kan genieten in plaats van bezig te zijn met overleven.

Fijn vond ik het dat de teksten die in de filmpjes werden gezegd, op de pagina erna opnieuw werden vermeld. Zo kon ik rustig nalezen wat de boodschap was, want ik heb door mijn rouw momenten gehad, dat ik niet goed kon luisteren.

Ik vond het ook erg goed om te lezen dat mensen van mijn leeftijd of jonger ook bezig kunnen zijn met rouwen. Ik geef als onderdeel van mijn opleiding les aan leerlingen op de middelbare school en de verhalen die ik heb gelezen, helpen mij beter om te gaan met diegenen die hun oma, opa, ouders etc. verloren zijn.

Zoals in de cursus wordt gezegd is rouwen hard werken en in het begin wilde ik dat niet geloven. Ik dacht dat ik na 3 maanden wel weer de draad gewoon op kon pakken. Dat was dus niet het geval, het bleek dat ik nog helemaal aan het begin was van een lang traject. Want het missen van een ouder voelt voor mij als een amputatie van een arm.

Ik denk dat meer mensen die aan het rouwen zijn moeten weten dat Licht op verlies een goede ondersteuning is. Vaak worden mensen niet goed geholpen, omdat ze door de rouw en door de chaos bij de minder gespecialiseerde instanties aankloppen. Terwijl Licht op verlies nu net datgene is wat je kan helpen, en het is niet zo overdadig en intensief als een psycholoog of maatschappelijk werker.

Als het me te veel werd kon ik gewoon het beeldscherm uitdoen, en ik kon ook weer zo beginnen als ik dat nodig vond. Ik ben blij dat mijn moeder dit programma heeft gevonden want steun uit de familie gaat maar tot een bepaalde hoogte. Mijn vader is de eerste in de familie die is overleden (ik heb al mijn grootouders nog).

Dus mijn moeder en ik kregen na een paar maanden allerlei goedbedoelde adviezen die elkaar tegenspraken. Nu weet ik dat we naar onszelf kunnen luisteren!


Hoe luister je nog beter naar jezelf?

In het Licht op Verlies-programma krijg je concrete inzichten, praktische oefeningen, heldere checks en handige adviezen om nog beter naar jezelf te luisteren.

 • je ontdekt weer wat je wilt en je durft hiervoor te kiezen
 • je leert op jezelf te vertrouwen en je straalt daardoor zelfvertrouwen uit
 • je ervaart rust en ruimte door met voor jou zinvolle dingen bezig te zijn
 • je hebt weer regelmaat en structuur in je leven
 • je krijgt weer energie om nieuwe plannen waar te maken
 • Je doet het zelf
 • en je krijgt daarbij alle steun!

Wil je meer lezen over het Licht op Verlies-programma, klik dan hier.

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: