Licht op Verlies blog

Geniet jij?

2013 05 24

door Marjolijn Meijer

Wat ga ik de rest van mijn leven doen? Dat was de vraag van een vrouw tijdens een kennismakingsgesprek. Zij wilde weer plezier in de dingen krijgen. 

Er is een verschil tussen plezier en vreugde. Als je het verschil kent, dan helpt dat om zelf te kiezen en minder afhankelijk te zijn van wat er op je afkomt.

Hartelijke groet,

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door, naar iemand waarvan jij inschat dat het hem of haar kan helpen.

Klik hier en volg ons ook op Facebook

LICHT OP ...   PLEZIER

Plezier komt meestal van buitenaf. Je geniet van muziek, van eten, drinken, een mooie film of van wat dan ook. Plezier is vaak van korte duur en je houdt het moeilijker vast. 

Wat we eigenlijk liever willen ervaren is ... vreugde.  Vreugde komt van binnenuit. Je geniet. De Engelsen noemen dat 'joy' en 'enjoy' betekent genieten.


Loes (64)

Wat ga ik de rest van mijn leven doen? Ik heb eigenlijk nergens meer plezier in. Hoe vind ik iets waar ik weer lol in heb? Ik heb best wel veel dingen die ik doe. Ik ken genoeg mensen. Toch kan ik tegen de toekomst opzien. Moet ik op deze manier nog tien, twintig of meer jaren verder?

Loes is niet te herkennen om privacy-redenen


Respect en aandacht voor wat je doet

Hoe wonderlijk ook, soms ervaar je diepe vreugde aan iets, terwijl je alleen verdriet verwacht had. Zo hoor ik regelmatig dat mensen een goed gevoel hadden over de dag van de begrafenis of crematie. Hoe kan dat?

Het gaat over dat je samen een waardig afscheid hebt ervaren. Dat het gegaan is, zoals jij dat wilde. Dat er aandacht was voor wat jij belangrijk vond.

Je hebt de plechtigheid met liefde voorbereid en in zijn of haar nagedachtenis daar vorm aan gegeven. Je hebt ook vreugde ervaren, terwijl je alleen maar verdriet op die dag verwacht had. 

Als je iets van binnenuit doet, met respect en met aandacht, dan ervaar je vreugde. Het kan dan best moeilijk zijn wat je doet, maar je doet het.

Door de verbondenheid met wat je doet en hoe je het doet, ervaar je vreugde. Dat gaat veel dieper dan plezier.

Hoe krijg je weer vreugde in je leven?

 • Wat vind jij, als je diep van binnen kijkt, het allerbelangrijkste?
   
 • Schrijf dat eens op, recht uit je hart.
  'Het allerbelangrijkste vind ik dat ...'

   
 • Lees daarna wat je hebt geschreven 
   
 • Doe je dat? 
   
 • Zo ja, kun je dat met nog meer aandacht doen?
   
 • Zo nee, wanneer ga je dat (met aandacht) doen?

En meestal hoef je niets te doen. Dan is het er opeens. Een vreugdevol moment. Gewoon van binnenuit. Alsof er van binnen een 'licht' aan gaat. Je geniet.

Kortom:

Verwacht de vreugde niet van buitenaf. Als die van buiten komt, dan is dat plezier. Dat is heerlijk en ... het is meestal ook zo weer voorbij. Verwacht dus minder van buitenaf. Dat maakt je meteen minder afhankelijk.

Ervaar de vreugde van binnenuit. Doe wat je belangrijk vindt. Ook al is dat op één moment van een dag.
En meestal is de vreugde er opeens, binnen in je.
Geniet ervan.

@ 2013 Marjolijn Meijer-Licht op Verlies

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: