Licht op Verlies blog

Hoe zet je die dimmer hoger?

2013 12 20

door Marjolijn Meijer

Hoe wordt het voor jou iets lichter? Je hoopt vaak dat anderen je daarbij helpen. Het is ook mogelijk om 'het licht in jezelf aan te doen'. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. En toch is het te doen ...

Lichte feestdagen wens ik je nu alvast toe.

handtekening

P.S. Stuur deze mail gerust door naar iemand anders.

Klik hier en volg ons ook op Facebook

Licht op ...
'het weer zien zitten'

Juist in deze decembermaand word je op jezelf terug geworpen. Het is vroeg donker. Er is weinig zon en regen en storm houden je vaker binnen. Zoals het buiten is, zo kun je je ook van binnen voelen.

Vaak speelt er in deze tijd van alles. Gedoe om je heen, gedoe met anderen, zoals Margritta zei: ‘Het is niet normaal wat er allemaal misgaat. Hoe mensen soms kunnen zijn!’

Wat je om je heen ziet, zo voel je je vaak ook van binnen. Kijk eens of dat bij jou ook klopt. En bovendien, gedoe in jezelf, zorgt voor gedoe buiten je. Dat zet je zelf vaak in gang als je je vervelend voelt. Je maakt dan net even die rotopmerking.

Omgekeerd is hetzelfde waar. Als je het allemaal weer ziet zitten, dan ziet de wereld er voor jou ook anders uit. Dan zijn de mensen om je heen ‘gewoon’ aardig.

Het is niet voor niets dat er rond de kortste dag en de langste nacht feesten zijn. De warmte, de gezelligheid en het licht van Kerst zouden je weer energie kunnen geven.


Juist in deze maand voel ik me zo vervelend

Magritta


'Juist in deze maand voel ik me zo vervelend. Al die gezinnetjes, al die reclame over gezelligheid en samen. Ik kan daar niet tegen.

Ik hoor er dan voor mijn gevoel niet bij. Ook de uitnodiging van mijn broer om bij hem gezellig Kerst te vieren heb ik afgeslagen. Terwijl ik eigenlijk best wel wil.

Ik vind alles gedoe. Er gaat zoveel mis. Ik doe zelf ook raar. Hoe maak ik het wat lichter?

Margritta is niet te herkennen om privacy-redenen


Het weer zien zitten

Als er weinig licht is, zowel in de natuur als in je leven, dan zie je het vaak niet meer zitten. Je hebt de behoefte dat het weer lichter wordt. In de dubbele betekenis.: Minder zwaar en met meer perspectief.

Hoe wordt het lichter? Je hoopt vaak dat anderen je daarbij helpen. Dat kan en tegelijkertijd is het ook mogelijk om 'het licht in jezelf aan te doen'. Dat lijkt gemakkelijker gezegd dan gedaan. En toch is het te doen ...

Besef je allereerst hoe het op dit moment echt met je zelf gaat. Zet daar, door er aandacht voor te hebben, het licht op. Erken het als je je vervelend, narrig, ongemakkelijk, verdrietig, alleen etc. voelt. Veroordeel dat gevoel niet. Dat is er nu.

Kijk daarna met aandacht naar wat er om je heen gebeurt. Door te luisteren, door te kijken, te proeven. Door helemaal te zijn waar je bent. Oordeel daar niet over. Het is nu zoals het is.

Je gedachten gaan daardoor niet naar de toekomst, waar je misschien wel tegen op ziet. En wat er nu nog niet is. Misschien komt dat moment wel nooit. Dan voel je je vervelend over iets wat er misschien wel nooit zal zijn.

Wees waar je nu bent. Heb gewoon geen verwachtingen naar jezelf en naar anderen. Daardoor wordt het vaak direct al veel lichter.

Kortom:

Lichter wordt het eigenlijk meteen, als het je lukt om je aandacht te richten op hoe het nu met je gaat en daarna op je omgeving. Het licht van aandacht zet je in jezelf met een soort dimmer hoger. Je ziet het dan weer (zitten) en daardoor voel je je ook lichter.

Heb je behoefte aan persoonlijke hulp? 
Meer informatie krijg je door op deze link te klikken

De foto's zijn van Paulien van Tienhoven - www.10hoven.nl

@ 2013 Marjolijn Meijer - Licht op Verlies

Schrijf je in voor onze blog

Alle blogs: